Compromís impulsa una moció per a fer de Burjassot municipi promotor del joc no sexista

Compromís per Burjassot hem presentat al ple del mes de novembre, previst per al pròxim dia 28, una moció per a declarar Burjassot  “municipi promotor del joc lliure”.

Al text de la moció, demanem que l’Ajuntament manifeste el seu compromís “amb una educació igualitària que fomente els valors d’equitat, tolerància i respecte cap a les persones, independentment del seu gènere, ètnia, religió, o opcions polítiques” i que es declare “poble compromés amb els principis del joc lliure d’estereotips i promotor del joc no sexista”, a més de fer que aquest principi “estiga present a l’hora de promoure accions lúdiques dirigides als menuts i menudes”.

Així mateix, Compromís demanem que des del consistori es reitere el suport de l’Ajuntament a la campanya “Deixa’m jugar, deixa’m ser” encetada per Espai Dona i el Servei Psicopedagògic Municipal i garantir que la campanya arribe a tots els centres escolars del municipi, incloses les Escoletes de 0 a 3 anys. Aquesta campanya té l’objectiu de sensibilitzar respecte al sexisme a l’hora de comprar joguets i de jugar, a les mares i pares, en un moment clau, com és el previ a les celebracions del Nadal, el moment de major volum de compra consum de joguets de l’any. Per això també es demana fer arribar aquesta moció a totes les botigues de joguets del municipi.

Es defineix com a aquell que identifica els xiquets o les xiquetes com a usuaris exclusius d’uns productes determinats (jocs de neteja, cuina o criança per a elles i cotxes o armes per a ells), que promou rols diferenciats, que no respecta la diversitat o no té en compte els gustos personals dels xiquets i xiquetes i es guia pel model patriarcal de societat. Segons aquesta moció, per contra, “els joguets no tenen sexe, som nosaltres com a pares, mares i familiars els qui els marquem amb estereotips sexistes a l’hora de triar-los.”

Segons ha explicat la portaveu de Compromís, Lluna Àrias, «tendim a no donar al joc la importància pedagògica que té, i per contra, jugar és un assumpte molt seriós. No és només un temps d’esplai per a les xiquetes i els xiquets, sinó que suposen una potent eina d’aprenentatge a través de la qual les xiquetes i xiquets assagen formes de ser i relacionar-se, de fantasiar, de mirar-se a ells mateixos, d’entendre el món». Així, per a la regidora,«mitjançant el joc s’assagen també conceptes socials. Qui és qui i en quina posició està en la jerarquia social. Els rols, el grup, la parella, el treball… La masculinitat i la feminitat s’aprenen també jugant, associant determinats conceptes a cada gènere, com per exemple agressivitat, competència, lideratge per a ells, i comprensió, sensibilitat, cura personal i de la casa per a elles».

Arxivat en: Sanitat i Benestar Social

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *