Compromís, EUPV i Totes demanen un cens dels immobles registrats a nom de l’Església i d’altres confessions

Els grups Compromís, Esquerra Unida i Totes han presentat una moció conjunta “per una fiscalitat justa”. En la moció, els partits insten a l’Ajuntament de Burjassot a sol·licitar als Registres de la Propietat la llista de béns de l’Església Catòlica al municipi, «incloent-hi la llista de béns immatriculats a l’empara i durant la vigència de l’article 206 de la Llei Hipotecària per l’Església Catòlica en les seues diferents denominacions, Diòcesi, Bisbat o similars».

Amb aquestes dades, la moció demana que l’Ajuntament de Burjassot realitze un cens dels immobles rústics i urbans que estan censats i registrats a nom de l’Església Catòlica i d’altres confessions religioses, així com de les seues entitats i associacions afins. L’objectiu seria, una vegada fet, «procedir a l’actualització del Padró de Béns Immobles per a poder així girar l’IBI (Impost de Béns Immobles) a tots aquells béns immobles la destinació dels quals no estiga vinculat al culte».

En l’exposició de motius, els tres grups urgeixen a una «revisió urgent de la fiscalitat municipal», en un context de baixada d’ingressos, control del dèficit i deutes contrets pels ajuntaments i a «restringir al màxim l’aplicació  d’exempcions i bonificacions» perquè  de  la pressió fiscal no redunde de forma desigual en les persones i entitats.

Així mateix, els grups recorden la «política contradictòria de pujada d’impostos que va promoure el Govern del PP», que, per un costat va instar a les Corporacions Locals a una pujada de l’IBI d’entre un 4% i un 10%, mentre que per l’altre, modificava el Reglament Hipotecari per a permetre la inscripció de temples de culte en el Registre de la Propietat, la qual cosa va desembocar en un procediment pel qual l’Església utilitzava lleis dels anys quaranta del segle passat per a certificar-se a si mateixa la propietat d’immobles no inscrits.

 

Per a la portaveu de Compromís, Lluna Àrias, «la regla bàsica d’un sistema fiscal just és que ciutadania i institucions han de contribuir al sosteniment de les despeses públiques d’acord amb la seua capacitat econòmica, i estem convençuts que mesures com aquesta contribueixen a alleujar la càrrega de les Administracions que pitjor ho estan passat, i que, a més, són les més properes a la ciutadania, els Ajuntaments».

Per aquest motiu, la moció presentada demana «instar al govern de l’estat espanyol a que modifique l’article 62 del Reial decret Legislatiu 2/2004 i se suprimisca l’exempció de l’IBI en els béns immobles propietat de l’església catòlica.»

El text recorda que l’Església Catòlica està exempta de tributar per l’IBI arran dels Acords d’Espanya amb la Santa Seu, de 1979, i les confessions jueva, protestant i musulmana també ho estan a través dels  respectius Acords de Cooperació que daten de 1992. Així, gaudeixen d’exempcions  totals o permanents els temples i llocs de culte, dependències o edificis annexos destinats a l’activitat pastoral o assistència religiosa, locals destinats a oficines, cases i convents d’ordres  i congregacions religioses. Tanmateix, en les dècades precedents s’ha realitzat una aplicació «extensiva» d’aquesta exempció, de manera que s’ha aplicat també sobre béns immobles no estipulats per la llei vigent, com ara pisos, places de garatge, i altres no vinculats al culte.

 

Arxivat en: Economia i Ocupació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *