Ens mobilitzem contra la pobresa energètica el pròxim dimecres 21

Compromís s’ha adherit al manifest contra la pobresa energètica #NoMásCortesDeLuz, i se suma a les mobilitzacions que tindran lloc el dimecres 21 de desembre en les principals ciutats del País Valencià, per a reclamar al Govern central que complisca amb la legislació europea sobre subministrament elèctric i protegisca als usuaris més vulnerables prohibint els talls de llum en les llars en risc d’exclusió social.

Des de Compromís per Burjassot vos animem a asistir a la manifestació convocada a València, a les 19 h a la Plaça de Sant Agustí.

La pobresa energètica és la dificultat de disposar dels serveis energètics necessaris (electricitat, gas i aigua) per a viure de manera digna, bé siga per factors interns en la llar (ingressos baixos, ineficiència de l’habitatge, desinformació sobre factura energètica, necessitats especials, etc.) o per factors externs derivats del model energètics (costos elevats, estricta regulació de desconnexió, subvencions insuficients o ineficaces, complexitat del mercat, falta de transparència, males condicions d’habitabilitat del parc d’habitatge, etc.). La pobresa energètica té un impacte profund en la vida de les persones, amb una demostrada influència en la seua esperança de vida i l’empitjorament de les malalties cròniques.

Per a Compromís és necessari que la legislació estatal considere el subministrament de llum, aigua i gas com un dret social bàsic que protegir, i per a això reclama al Govern que central aprove una tarifa energètica social perquè les persones més vulnerables puguen accedir en funció dels seus ingressos, i proposa promoure la modificació de la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l’Impost sobre el Valor Afegit, per a l’aplicació de tipus reduïts a electricitat, gas i aigua, com a béns de primera necessitat.

Des de Compromís s’ha recordat que el Consell ja ha engegat mesures per a pal·liar les conseqüències de la pobresa energètica, com l’acord signat amb diverses empreses comercialitzadoras del sector energètic per a evitar talls d’aigua, llum i gas a persones i famílies en risc d’exclusió social, i les ajudes per a pagar factures energètiques, concedides a través dels Ajuntaments, a aquells habitatges que pels seus ingressos no puguen fer front als pagaments. Unes ajudes que en aquest primer any han beneficiats a més de 8.000 famílies, i que es podrien incrementar si es comptara amb un sistema de finançament just.

 

Arxivat en: Moviments Socials

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *