Les dones del Taller de Teatre Terapèutic d’Espai Dona, el Servei Integral d’Atenció a la Dona que dirigeix Lluna Àrias, han celebrat aquest dimecres el seu particular fi de curs amb la representació de l’obra «Cocineras» al Centre Socioeducatiu Díaz Pintado.

Dirigides per l’actriu conductora del taller, Antonia Bueno, quatre de les participants han posat en escena diferents monòlegs a través dels quals fan testimoni de les seues emocions, pensaments i inquietuds. Així, a vegades amb sentiment, a vegades amb humor i a vegades fins i tot amb mala llet, aborden qüestions com el matrimoni, la cura dels fills i les anomenades “super-mares”, l’estrés o l’apoderament de les dones. Tot, amb el nexe comú de la cuina, «com si la vida fóra massa i poguérem modelar-la».

Teatre i teràpia

El projecte del taller terapèutic va nàixer fa 4 anys, de la ma de l’actriu, dramaturga, i pedagoga, Antonia Bueno, qui, «en conversa amb Joan Ferrer, psiquiatra en aquells dies del Centre de Salut de Burjassot», va veure la necessitat d’oferir a les dones eines teatrals que les ajudaren a millorar la seua salut integral. La iniciativa es va canalitzar a través d’Espai Dona     .

Segons la responsable del taller, Antonia Bueno, el més important del taller és el treball en col·lectiu, que «ens ajuda a integrar-nos en el grup, superant els sentiments de solitud que condueixen al pessimisme i la depressió». «En la nostra trobada de cada dimarts no pretenem crear actrius», aclareix l’actriu, sinó que «cerquem i aprenem a gaudir del nostre cos i la nostra ment; des del plaer de la correcta respiració, del moviment, el ball, el joc dramàtic, els exercicis d’imaginació creativa, les improvisacions teatrals… Tot això proporciona un benefici clarament superior a la ingesta de pastilles i en quedar-se a casa, tancada i donant-li voltes als problemes.» 

Ara per ara són un total de 10 dones, però no es descarta el pròxim curs obrir la participació a més alumnes. « Podem arribar fins a 15 o 16», segons explica Antonia Bueno. Les interessades poden informar-se a Espai Dona, al carrer Colom núm. 40 de Burjassot.

Algunes imatges (obra de fernando Bellón, cedides per Antonia Bueno)

cocineras 1 cocineras 3

cocineras 4 cocineras 5 cocineras 7 cocineras 2