Els regidors Emili Altur, Roc Senent i Maria Viu assisteixen hui a Brussel·les als actes que el Parlament Europeu organitza com a homenatge a Elisabeth Eidenbenz, entre els quals l’exposició fotogràfica ‘Quan nosaltres érem els refugiats’, que es desenvolupa 20 al 23 de juny.

Elisabeth Eidenbenz va ser promotora de la Maternitat d’Elna, espai que va promoure perquè les dones refugiades espanyoles pogueren tindre als seus fills en condicions dignes.

Des de molt jove Elisabeth Eidenbenz va recórrer Europa, en diferents combois de voluntaris. A principis del 1937, amb 22 anys, va arribar a Burjassot, per a atendre centenars de dones embarassades que fugien de les zones ocupades. Va ser l’última en anar-se’n. Després d’una breu estada a Suïssa, va traslladar-se a Perpinyà el març del 1939. En desembre de 1939 va obrir la maternitat d’Elna al Rosselló i la va fer funcionar fins a la Pasqua del 1944, quan els nazis la tancaren, després d’haver trobat “elements jueus dins del recinte”. Durant eixe temps, van nàixer 597 xiquets, fills de refugiats republicans reclosos al camp d’Argelers.

En acabar la Segons guerra Mundial, es traslladà a Viena, on treballà durant més de deu anys per a ajudar les persones que s’havien quedat sense casa a Viena, una ciutat devastada per les bombes, i a partir del 1956 va començar una intensa tasca a favor de la reinserció laboral femenina, va tornar a exercir de mestra i les va ensenyar a llegir.

ELNA_Cartell-Exposició
+ info: