El passat cap de setmana es va celebrar a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània la XXII Universitat del Tirant, que organitza l’ACV Tirant Lo Blanc i la Fundació Nexe. En la edició d’enguany han participat Emili Altur, regidor d’Hisenda i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Burjassot i Diputat Provincial de Compromís per València i Jordi Sebastià, Alcalde de Burjassot.

Altur participà divendres a les 19 hores a la taula rodona “Municipis, comarques, províncies. Són útils les actuals institucions per a governar el territori?” amb Joan Ribó (Regidor de l’Ajuntament de València) i Enric Carbonell (Regidor de l’ajuntament de Rafelbunyol i Vice-president de la Mancomunitat de l’Horta Nord). Modera: Pepa Chesa (Expresidenta de la Mancomunitat de La Safor i sòcia de l’ACV Tirant lo Blanc).

Mentre que Jordi Sebastià ho feu dissabte a les 16:30 hores al Panell d’ Experiències d’Innovació en Política Municipal amb Alfred Remolar, alcalde de Betxí i Josep Antoni Albert, alcalde d’Albaida, moderat per Alfred Giner, regidor de l’ajuntament de Villalonga. Sebastià explicà l’experiència dels horts socials, dels quals s’inaugurarà la segona fase aquest dimecres.

L’anunciada reforma de l’administració local per part del govern central va tot just en la línia contrària d’allò que més necessita l’administració local com és obtindre més recursos, més participació, més transparència, més cooperació i també més eficiència. La seua filosofia es centra en l’ anorreament de les competències dels municipis més petits i que contràriament a l’argument que empra, són en línies generals els més sanejats, la concentració del poder en institucions poc compatibles amb la democràcia directa com són les diputacions, la prohibició de la cooperació amb l’extinció de fórmules com les mancomunitats o els consorcis, o la pèrdua de milers de llocs de treball en l’àmbit dels serveis socials i educatius, mentre el fluxe de recursos continua sent absolutament insuficient per garantir una adequada prestació dels serveis públics.

Així des de l’ACV Tirant lo Blanc creuen que la Universitat del Tirant és un fòrum adequat per discutir-ne de tot això i també per reflexionar la resposta del valencianisme davant un atac que posa en perill la qualitat de vida, els llocs de treball i la necessària articulació del territori del País Valencià.