El 20 de novembre celebrem el Dia del Llibre Valencià perquè és la data en què es commemora la publicació del Tirant lo Blanc, la novel·la que escrigué Joanot Martorell el 1490. És per això que al voltant d’aquest dia per tots els pobles i ciutats (a les escoles, a les biblioteques, a les cases de cultura) es fan actes literaris commemoratius d’una fita tan important per a la nostra literatura.

Enguany, aquestes mateixes entitats, amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i l’Ajuntament de Burjassot al capdavant, han programat i organitzat multitud d’activitats que han tingut com a figura principal Vicent Andrés Estellés, el nostre poeta. La institució acadèmica el nomenà Escriptor de l’Any i, a partir de la inauguració de l’exposició que li dedicà, tant al poble de Burjassot com en altres de tot el país (ajuntaments, centres educatius, associacions, falles, etc.) l’han volgut homenatjar amb actes d’índole ben diversa.

El món editorial també s’ha sumat a aquesta celebració i les edicions referides al poeta de Burjassot (contes, antologies, còmics, etc.) han volgut donar compte de la importància de la seua obra. En aquest sentit, algunes editorials valencianes han volgut explorar fins al màxim el potencial de l’obra estellesiana, acostant-la als més menuts. Val a dir que aquesta mateixa via ha sigut explorada, amb èxit, per alguns artistes (cantants, actors, etc.), que han creat espectacles sobre Estellés destinats al públic més jove.

Tots aquests aspectes són els que abordaran els participants en la presentació col·loqui que tindrà lloc el 21 de novembre, a les 19 h, a l’Ovella Negra de Burjassot. Ricard Peris (Andana Edicions) i Manel Alonso (Editorial Germania) conversaran amb la periodista de Burjassot Montse Català precisament sobre l’ocasió que ha representat per a les editorials valencianes la celebració de l’Any Estellés. En l’acte presentaran els llibres que les editorials respectives han dedicat a Estellés, adreçades a joves i menuts: La vida contada a un nen del veïnat i El somni de Vicent Andrés Estellés, respectivament.

Després de la xarrada, Enric Esteve interpretarà algunes cançons dels poemes musicats de Vicent Andrés Estellés.

L’acte està organitzat per Aviva Burjassot -Agència de Promoció del Valencià, en col·laboració amb l’Ovella Negra.