La figura del tenor italià Giacommo Lauri Volpi és una de les més importants de l’òpera al segle XX. Els crítics han valorat unànimement la qualitat i la versatilitat de la seua veu, considerada una de les millors del bel canto. Per motius sentimentals, Lauri Volpi va decidir instal·lar-se a Burjassot i fou ací on va acabar la seua vida, en una vil”la que encara es conserva, ubicada al carrer que actualment porta el seu nom.

A principis de l’any 2012, l’Ajuntament de Burjassot va rebre una comunicació de l’Alcaldia de Lanuvio, ciutat italiana propera a Roma on va nàixer el reconegut tenor. El seu alcalde, Luigi Galieti, expressava la voluntat de la ciutat d’iniciar un procés d’agermanament amb Burjassot, atesa la importància de les dues ciutats en la vida d’una figura tan important de la cultura europea, que servira com a instrument d’intercanvi social i cultural.

Aprofitant un viatge personal, Jordi Sebastià, Alcalde de Burjassot visità la ciutat de Lanuvio l’agost d’aquell mateix any, “on vaig ser rebut per Ple municipal i l’alcalde. Vaig tenir l’oportunitat de conèixer l’importantíssim patrimoni històric i cultural de la ciutat i la corporació de la ciutat italiana va reiterar el seu desig d’anar endavant amb el procés d’agermanament. Una mesos més tard, vaig ser convidat a participar, a través d’un missatge de vídeo, en un congrés sobre la figura de Lauri Volpi, i el dia 1 de juliol de 2013, la Junta de Govern de la ciutat de Lanuvio acordà encetar el procediment per a l’agermanament entre Burjassot i Lanuvio, així com autoritzar l’alcalde, Luigi Galieti, a presentar la sol”licitud d’inici del procés d’agermanament entre els dos ajuntament” ha declarat l’Alcalde de Burjassot.

No hi ha dubte que l’agermanament entre ciutats de diferents llocs d’Europa és un instrument molt útil per avançar en la constitució d’una ciutadania europea, per tal com ens permet a tots els europeus conèixer millor altres realitats del nostre continent. La Unió Europea sosté que l’agermanament és un instrument extraordinari d’acció intercultural entre les diverses regions d’Europa i per tot això, l’Alcalde proposarà al Ple de l’Ajuntament de Burjassot, iniciar el procés d’agermanament entre Burjassot i la ciutat de Lanuvio, basat en un pacte d’amistat i en l’intercanvi cultural i humà dins la comunitat més àmplia d’Europa, sobre la base de la figura del tenor Lauri Volpi, que féu de les dues ciutats els seus espais vitals fonamentals.