A les portes d’un any nou, i a mig any escàs de la pròxima contesa electoral, és el moment de fer la vista arrere i valorar què han donat de sí els últims dotze mesos. Vivim temps complexos, i quan ja pensàvem que res podria ser més desconcertant que una pandèmia, l’efecte papallona de la guerra d’Ucraïna ens porta un encariment generalitzat en la cistella de la compra. I, per descomptat, en l’energia que usem a casa o per a desplaçar-nos. A més, els efectes del canvi climàtic cada dia es deixen notar amb més força al nostre voltant, en forma de pluges torrencials i sequeres esgotadores, que en definitiva, i més enllà de la dificultat per a dur una vida ‘normal’, signifiquen que la realitat del planeta cada dia és més hostil per a les persones.

Des de Compromís per Burjassot, som absolutament sensibles a les necessitats dels nostres veïns i veïnes, que, òbviament, són també les nostres. Necessitats quotidianes que tenen a veure amb l’oratge i el preu de les coses, amb la contaminació i el transport, amb el confort a casa i amb la possibilitat d’educar els nostres fills i filles de la millor manera possible. Necessitats com fer de Burjassot una ciutat habitable, amable i acollidora, que és el que pensem que vol la ciutadania.

Per això, al llarg de l’any hem presentat mocions, hem formulat preguntes i hem elevat precs a l’equip de govern que tenien com a objectiu resoldre els problemes que ens afecten com a individus i com a poble, des de l’àmbit local fins a l’universal. Així, hem demanat reiteradament a l’equip de govern que facilite la gestió de les energies renovables mitjançant la creació de comunitats energètiques locals, la instal·lació de panells solars en edificis municipals i de carregadors de vehicles elèctrics i l’exempció del pagament de l’IBI per a les llars amb plaques solars. També hem sol·licitat que es reivindique la necessitat de comptar amb un transport públic millor, més adequat a les necessitats, especialment, de la joventut: bicicletes municipals i un horari de metro més ampli.

La gent gran, amb la problemàtica que comporta la falta d’atenció dels bancs ens ha preocupat com per a demanar amb una moció que es prengueren mesures des del consistori per a resoldre este gran problema. Però també la joventut i la infància ens han ocupat durant l’últim any —de fet, durant tota la legislatura…—, per això hem instat l’equip de govern a prendre mesures contra les cases d’apostes i els bingos, especialment si es troben prop dels centre educatius; i per això hem reclamat mitjançant preguntes la reparació d’espais infantils i de passos de vianants.

Considerem que la participació en el govern del nostre poble és un valor que s’ha de promoure, i per això hem participat en les eines que se’ns han posat a l’abast, i hem contribuït a impulsar idees que han aconseguit el suport de la ciutadania, com el mural Estellés que s’acaba d’instal·lar en el centre social Ausiàs March. En esta línia, hem criticat la manca de sensibilitat de l’equip de govern, que ha deixat de banda l’associació de veïns i veïnes de l’Empalme que, després de demanar el soterrament de les vies durant més de 20 anys, no ha merescut ser convocada per a opinar sobre la urbanització de l’espai.

D’altra banda, si hi ha un aspecte que ha caracteritzat la nostra formació política, és la sensibilitat envers la cultura i les tradicions del poble, i la fermesa en la seua defensa. En este sentit, seguim reclamant sense descans l’ús del valencià en les comunicacions quotidianes de l’administració local, la posada en valor del llegat del nostre poeta, Vicent Andrés Estellés per mitjà de la Fundació VAE, i la necessitat imperiosa de restaurar el Pati de les Sitges perquè l’any del seu 450 aniversari puguem contemplar amb orgull el nostre monument emblemàtic.

Com es pot veure, els últims mesos hem fet el que ens és propi: preocupar-nos i ocupar-nos de Burjassot. I la nostra intenció és seguir fent-ho d’ací a les eleccions municipals, i tant de temps com els burjassoters i les burjassoteres ens atorguen la seua confiança. Mentres esperem que arribe eixe moment, volem desitjar a tothom unes bones festes i un 2023 compromés i combatiu: seguim lluitant per millorar Burjassot!

Article publicat al BIM de Burjassot, signat per Àngel Vázquez Martínez, regidor de Compromís per Burjassot.