La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ja compta amb les dades facilitades pels centres educatius d’Infantil i Primària que establiran un dels tres nivells del Programa Educatiu Plurilingüe Dinàmic a les aules experimentals de 2 anys i a 2n cicle d’Infantil (3, 4 i 5 anys) el pròxim curs. Els centres educatius han proposat quin nivell volen prendre com a punt de partida, en una decisió avalada per 2/3 del Consell Escolar.
Del total d’escoles sostingudes amb fons públics, es tenen les dades del 90% de centres. D’aquest percentatge, 675 centres educatius han triat el nivell avançat I o II (54%), 375 centres el nivell intermedi I o II ( 30%) i 203 el nivell bàsic I o II (16%).
A les comarques de València, 374 centres educatius han triat el nivell avançat, és a dir, un 55%. 226 escoles han optat per l’intermedi, un 34%. Finalment, 73 escoles han optat pel nivell bàsic, un 11% del total. A l’Horta Nord, segons les dades facilitades a la premsa, el 60,7% dels centres han triat el màxim nivell de plurilingüisme. En l’intermedi se situen el 37,7%, i només un 1,6% han optat pel nivell bàsic.
El nou model està basat en l’aprenentatge integrat de llengües (AICLE), la metodologia més avançada i reconeguda internacionalment, que ja l’apliquen països com Finlàndia o Canadà. Així, aquest s’estructura en tres nivells: Bàsic (I i II), Intermedi (I i II) i Avançat (I i II). Les diferències entre nivells són la distribució d’hores vehiculars en les tres llengües en assignatures no lingüístiques i altres elements de reforç de competència oral. És a dir, quantes hores es fan en anglés, en valencià i en castellà donada la situació sociolingüística de cada entorn educatiu.
El calendari d’aplicació comença el curs 2017-2018 i culminarà en la seua implantació al Batxillerat, en 2023.