Fa uns dies s’han presentat els nous Pressupostos de la Generalitat per a 2017; uns comptes que consoliden la política social amb una aportació diària de 32,8 milions i reactiven la inversió en l’economia productiva, que creix un 35%.

Així, cada 24 hores, el Govern valencià destina 16,67 milions d’euros a la Sanitat; 12,08 milions, a l’educació; 2,87 milions, a Igualtat i Polítiques Inclusives; 960.000 euros, a Ocupació; i 248.296 euros, a Habitatge. En total, 32,8 milions diaris, front als 28,57 milions de 2015, la qual cosa evidencia l’aposta decidida del Consell per les polítiques que milloren la qualitat de vida dels ciutadans.

En la roda de premsa posterior al Ple del Consell on s’ha aprovat este divendres el projecte de Llei dels Pressupostos de la Generalitat per a 2017, el responsable d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha indicat que estos són «els pressupostos de la reconstrucció social i econòmica de la Comunitat Valenciana i, a més, també són reivindicatius i aposten per la reindustrialització i la transformació del model productiu».

pressus
Per Conselleries, Presidència, amb un pressupost de 253,58 milions, experimenta un creixement del 20,07%, a causa que per primera vegada s’inclou una dotació real per al Fons de Cohesió Territorial i que s’incrementa la partida per a l’Agència Valenciana de Turisme.

Vicepresidència, Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives experimenta un increment en el seu pressupost del 7,14% i supera per primera vegada els mil milions de pressupost. En aquesta conselleria destaca l’increment del programa de Serveis socials, que es dispara un 44,6% i la dotació de Dependència, oberta a l’obtenció de més fons de l’Estat.

La dotació de la Conselleria de Justícia i Administració Pública arriba als 291 milions, el que suposa un 6% d’increment, entre els recursos per a l’ Administració de Justícia i les partides per a la modernització de la justícia i la millora de les seus judicials. La Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, dotada amb 367 milions, creix un 9,02%, amb un augment del 42,3% de la política industrial, un increment del 6,5% en el SERVEF i del 28% en l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial.

 

 

En la Conselleria d’Educació, Recerca, Cultura i Esport, l’increment del pressupost es xifra en el 5,40%, amb un total de 3.427,4 milions. En aquest departament es preveu consolidar l’increment del personal docent (2.800 docents més que el curs passat) i augmentar la inversió en construcció de centres educatius i en equipament, al temps que s’augmenten les beques universitàries per a fomentar la igualtat d’oportunitats, i la inversió per a la protecció del patrimoni cultural creix un 298% i la dotació per al foment de l’activitat esportiva un 33%.

El pressupost de la Conselleria de Sanitat i Salut Pública se situa en 6.084 milions (amb un increment del 2,96%) entre les partides per a despeses de farmàcia, les ajudes per a fer front al copagament farmacèutic i ortoprotèsic en pensionistes amb rendes baixes i la inversió en infraestructures.

Per la seua banda, el pressupost de la Conselleria d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural creix un 6,27% i aconsegueix els 316 milions. Entre els seus objectius, una aposta decidida per les polítiques de l’aigua, amb un increment del 41% en el programa de gestió de recursos hídrics, sanejament i depuració; augment del fons per a pesca i la protecció dels boscos.

Quant a la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori l’increment del pressupost es xifra en el 8,45% (354 milions). Destaca la línia d’Habitatge, que passa de de 78,8 a 90 milions, un increment del 15%. Aquesta dotació multilpica per tres la de l’últim pressupost de l’anterior Consell. A més, per primera vegada s’inclou una partida de 5,9 milions per a engegar la Llei de la Funció Social d’Habitatge, que pròximament serà aprovada per les Corts.

La Conselleria de Transparencia, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació incrementa el seu pressupost un 31,6% i aconsegueix els 34,7 milions. L’increment obeeix al programa de Cooperació Internacional al Desenvolupament, que suposa el 54% dels fons de tota la conselleria. D’aquesta forma, es contínua amb la labor de recuperació de la cooperació que passarà del 0,025 amb l’anterior Consell al 0,11% en 2017.


Teniu ací, el vídeo de la compareixença de la vicepresidenta Mónica Oltra en la Comissió de les Corts per explicar els comptes. I ací, baix, imatges-resum de les inversions previstes en cada apartat, que podeu usar en les vostres xarxes socials amb el hastag #PGV2017.

pressus-igualtat pressus-sanitat pressus-edu pressus-justicia pressus-eco pressus-habitatge pressus-hisenda pressus-agric pressus-cooperacio