La regidoria de Benestar Social, Igualtat i Desenvolupament Local de l’Ajuntament de Burjassot, encapçalada per Lluna Àrias, ha posat en marxa una campanya de sensibilització per a fomentar el joc no sexista. Amb el títol “Els joguets no tenen sexe”, la iniciativa compta amb la col·laboració de diversos establiments del poble dirigits al públic infantil: Casa Los Chicos, Ducaval, Todojuguete, Don Dino, i Librería Shalakabula.

Des de l’entitat es recorda que el joc és una activitat necessària per a la conformació de la personalitat de xiquets i xiquetes, i que jugant s’aprèn en certa manera a viure, imitant models i pautes de comportament. D’ací la importància d’educar els menors en la Igualtat de Gènere i conscienciar-nos els pares, mares i familiars de què no hi ha joguets per a xiquets i joguets per a xiquetes, sinó que som nosaltres, com a adults, els qui marquem eixes diferenciacions amb estereotips sexistes.

Un joguet sexista és aquell que identifica els xiquets o xiquetes com a usuaris exclusius d’uns productes determinats (jocs de neteja, cuina o criança per a elles i cotxes o armes per a ells), que promou rols diferenciats, creant barreres i generant desigualtat i sentiment d’inferioritat, que no respecten la diversitat i que no tenen en compte els gustos personals dels xiquets i xiquetes i es guien pel model patriarcal de societat. Com a alternativa, des d’Espai Dona aconsellen buscar jocs que potencien la igualtat en la participació i el desenvolupament de sentiments, sense diferència de gènere i que potencien l’expressió dels estats d’ànim i de les emocions. No es tracta d’imposar un joguet o prohibir-lo, sinó d’oferir als xiquets i xiquetes nous models de relació entre gèneres, perquè el problema està considerar com a espontani o innat allò aprés.

Per a completar la campanya, el pròxim dia 18 a les 17 hores, s’organitza una divertida i educativa Kermés, junt al centre de dia “Los bloques, 613 Viviendas”, que consisteix a una sèrie de jocs i proves amb enfocament de gènere, en els quals xiquets i xiquetes podran tenir experiències sobre igualtat en gènere en el joc.

Segons explica la regidora, Lluna Àrias, “és important recordar que el joc és una activitat lliure i espontània, i que no té identitat sexual. El fet d’identificar joguets de xiqueta i joguets de xiquet és culpa exclusiva dels adults, així que som nosaltres els primers que hem de prendre consciència”.