Emili Altur, regidor d’Hisenda i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Burjassot i Diputat Provincial de la Coalició Compromís ha participat a la jornada “Economia social i administració local: reptes i oportunitats”, organitzada per l’IUDESCOOP, l’Institut d’Economia Social i Cooperativa de la Universitat de València.
Emili Altur aportà la seua experiència com a regidor a l’equip de govern de l’Ajuntament de Burjassot per a moderar la taula redona amb Francisco Álvarez, expert en economia del bé comú i Rafael Chaves, Catedràtic d’economia aplicada, titulada “Convergències entre l’economia del bé comú i l’economia social”
Cada vegada se senten més veus que reclamen un canvi en el model d’economia tradicional que s’ha demostrat incapaç de resoldre els grans reptes que han d’afrontar les societats del segle XXI. L’emergència de noves necessitats socials, la persistència i l’agreujament de diferents desequilibris, entre els quals els del mercat de treball, han posat a prova la capacitat de les institucions per a donar una resposta adequada a les demandes socials. En aquesta cerca de noves fórmules, alguns ajuntaments han posat la mirada en aquest tipus d’activitats en què predomina el valor social com una forma de dinamització del territori i també com a fórmula per a combatre la desocupació.
Des de la Universitat de València s’ha obert una línia d’investigació per analitzar els factors d’èxit de l’empresa social, i s’ha formalitzat mitjançant la presentació d’un projecte R+D que ha estat reconegut pel Ministeri d’Economia i Competitivitat.
En aquest marc s’ha organitzat una jornada per a analitzar els reptes i oportunitats resultants de la relació entre l’administració local i l’economia social. La jornada compta amb la intervenció d’investigadors i acadèmics especialistes en la matèria i amb la participació de representants dels diferents agents socials implicats. Al llarg de la jornada de demà hi ha prevista la presentació de diferents fórmules encertades de col·laboració entre empreses d’iniciativa social i ajuntaments, s’analitzaran les possibilitats d’eines administratives que poden servir d’impuls per a la contractació de col·lectius desfavorits, com les clàusules socials, i també es plantejarà la conveniència de realitzar un llibre blanc que puga analitzar el moment actual i els escenaris de futur que han d’afrontar les administracions locals i el paper que pot tenir l’empresa social com a fórmula d’impuls territorial.
La jornada s’estructura en dues parts. Al matí es presentaran a l’Aula Magna de la Nau ponències emmarcades sota el lema “Les aportacions de la investigació al paper de l’economia social en l’àmbit local”. En les intervencions s’abordaran la convergència entre l’economia del bé comú i l’economia social, l’economia social com a prestadora de serveis públics, i les clàusules socials en els serveis municipals. Entre els ponents hi ha el diputat provincial i regidor de l’ajuntament de Burjassot, Emili Altur; l’expert Francisco Álvarez i els professors de la Universitat de València Rafael Chaves, Carmelo Lozano, Gemma Fajardo, Pilar Alguacil, Salvador Montesinos, María José Vañó i Gustavo Zaragozá.
En la segona part de la jornada tindrà lloc la trobada entre tots els agents implicats, amb l’objectiu de detectar els problemes i captar les possibles solucions. En les diferents taules de la vesprada, junt amb els experts participaran representants de FEVECTA i FEPRODEL; la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, la Diputació Provincial de València; les cooperatives Sercoval i Fluid Elèctric de Museros, com a exemple de bones pràctiques; el Fòrum de Contractació Pública Socialment Responsable i el Col•legi de Secretaris, Interventors i Tresorers de l’Administració Local de València.