Els grups municipals Coalició Compromís, PSPV-PSOE, i Esquerra Unida han presentat una declaració institucional per al proper ple, conjuntament amb la Federació d’Associacions de Veïns de Burjassot (AAVV Nucli Antic, AAVV 613 vivendes, AAVV Lauri Volpi, AAVV Isaac Peral, AAVV Lucense, AAVV Barri de Sant Joan, AAVV Mestre Lope) Plataforma per la III república, Associació Cultural Bassot, SEPC, Plataforma en Defensa dels Serveis Públics, Coordinadora d’AMPES de Burjassot (AMPES dels CEIP Mare de Déu dels Desemparats, Fernando de los Ríos, Miguel Bordonau, St. Joan de Ribera i Villar Palasí i AMPES dels IES Comarcal, Frederica Montseny i Vicent Andrés Estellés), Juventudes Socialistas de Burjassot, Coordinadora pel valencià Horta Nord, Endavant-OSAN, Escola Valenciana, Paraules i Dones, Sindicat COS, Bordissot, El Gat Negre, Federació de comerciants de Burjassot, LGTB-Burjassot, Sociedad Cultural La Constancia, JCPV, STEPV-Intersindical Valenciana, Insula Barataria-Centro Castellano Manchego, Arran Benimaclet-Horta Nord i Grup de Dones, per a declarar Burjassot contra el feixisme, el racisme, l’homofòbia i la xenofòbia.

Tal i com diu aquesta proposta de declaració institucional, “és evident que la crisi està comportant un augment arreu d’Europa de l’extrema dreta, amb el seu discurs populista. Al País Valencià també estem patint un augment de l’extrema dreta representada per España 2000 amb suport de grupuscles violents com el GAV. Burjassot sempre ha estat un poble en el qual han conviscut, sense cap problema, diverses sensibilitats polítiques, però últimament estem patint atacs a seus de partits i col•lectius; agressions, amenaces mitjançant fòrums ultra de xarxes socials, com ara el perfil de Facebook «No volem un alcalde catalanista»; propaganda racista i xenòfoba; concentracions de neonazis a la plaça del poble; pintura blava contra l’estàtua d’Estellés, així com pintades a diferents associacions culturals del poble, denúncies i boicot d’actes com el de la Sala de Plens de l’Ajuntament, on diverses autoritats i col·lectius del poble estaven llegint poesies d’Estellés. Justament, aquest poeta és el més important en la nostra llengua al segle XX i que fa que Burjassot siga conegut arreu del món”.

“No volem tornar als horrors del passat. No podem oblidar que Burjassot és el poble de Guillem Agulló, el jove antifeixista assassinat pels feixistes. Hem de dir prou. Prou a l’extensió del feixisme i a la normalització del racisme i la xenofòbia. Perquè qualsevol persona, sols per pensar diferent, pot ser víctima de les seues agressions. No és casualitat que en moments de crisi com els actuals, els grupuscles feixistes tornen a eixir al carrer per fer créixer el racisme i la xenofòbia, per amagar les retallades, per atacar les persones que defensen una societat justa, sense opressió ni explotació. No podem permetre atacs contra persones pel fet de ser dona, de tindre una determinada orientació sexual, per ser d’un altre color, d’una altra cultura o nació o tindre un pensament i ideologia contraris…”

“Al poble de Burjassot, i a altres pobles, hi ha un augment bastant significatiu de la resposta popular a l’explotació a què estan sotmeses les dones; a la defensa del dret a l’habitatge i contra els desnonaments; a la defensa dels serveis públics gratuïts i de qualitat (com la defensa dels col•legis i instituts públics del poble, així com la defensa de la sanitat pública i d’una assistència social efectiva i real); a la defensa de la llengua i dels nostres trets culturals; a la defensa d’un treball digne i sense explotació…

Els signataris rebutgem tota violència i ens comprometem a treballar des de les nostres associacions, agrupacions, plataformes i partits polítics per fer de Burjassot un poble solidari i antifeixista, on totes les persones tinguem els mateixos drets.
Perquè ja ho deia Estellés: «No podran res davant d’un poble unit, alegre i combatiu».