Fins al dia de hui, cap dels sistemes de finançament ha tractat amb justíciael nostre territori. Enguany, cada valenciana i valencià rebem 237€ menys que la mitja de l’Estat, o 839€ menys que l’autonomia millor finançada, la qual cosa equival entre un 10% i un 29% menys de recursos, respectivament.

Si sumem infrafinançament i infrainversió, enguany, la nostra discriminació arribarà als 1.600 milions d’euros, si sols ens comparem amb la mitjana. Estem en una situació insòlita, sobretot perquè tenim una renda per càpita inferior en 12 punts a la mitjana. I, no obstant això, som l’autonomia que menys recursos per habitant rep; l’única que, tot i ser pobra, aporta al conjunt de l’Estat. El resultat és insuportable per a la ciutadania valenciana. Davant d’aquesta prolongada discriminació, ja en l’any 2013 la Comissió de persones expertes per al disseny d’un nou model va assenyalar que el problema es remunta a l’inici dels sistemes de finançament autonòmic.

Com saps, des de Compromís hem exigit una reforma immediata del sistema de finançament i un millor repartiment de les inversions i les  execucions. Com a part d’aquesta reivindicació, ens hem sumat a la Campanya per un Finançament Just i a la manifestació unitària del pròxim 18 de novembre.

El Col·legi Major Rector Peset ha acollit la roda de premsa de presentació en la qual les entitats convocants volen donar a conéixer a la societat valenciana el perquè de la manifestació del pròxim dia 18 de novembre, i evidenciar els problemes que l’infrafinançament implica a les valencianes i als valencians per tractar d’aconseguir que s’unisquen a aquesta crida més plataformes i col·lectius socials.

La portaveu de Compromís, Àgueda Micó, ha destacat la importància de reivindicar conjuntament la necessitat de reformar el sistema de finançament autonòmic, visibilitzar els problemes propis de les valencianes i dels valencians, i fer entendre a la gent que comporta no tenir unes inversions i un finançament just. “La reforma del sistema de finançament és bàsica i fonamental per a la nostra societat. Si tinguérem un finançament just, podríem construir 78 escoles noves en aquesta legislatura, eliminar tota la llista d’espera de la dependència o duplicar el nombre de metges d’atenció especialista per a poder potenciar l’atenció primària. Aquestes són dades concretes i reals que ens afecten a totes i tots. No volem ser més que ningú, però tampoc volem ser menys”.