Maria Josep Amigó, vicepresidenta de la Diputació de València, Lluna Àrias, portaveu del Grup Municipal Compromís per Burjassot i regidora a l’Ajuntament, i Nathalie Torres, subdirectora general de Política Lingüística a la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports, han participat en una jornada a la seu local de Compromís Burjassot amb càrrecs orgànics i institucionals comarcals on s’ha fet balanç de les polítiques educatives del Botànic. Polítiques amb les que s’ha posat fi a les retallades del PP segons han destacat les tres representants de la coalició valencianista. L’acte emmarcat en la campanya “Educació Valentia Compromís”, #AdéuRetallades, que recorre les comarques valencianes ha fet parada aquest dilluns a l’Horta Nord.

Com ha explicat la vicepresidenta de l’entitat provincial, Maria Josep Amigó, “el balanç de les polítiques educatives realitzades és molt positiu, ens hem centrat en les persones i les xifres ho demostren, com per exemple els 1300€ més d’inversió per cada xiquet i xiqueta o els 6000 mestres i professors més que estan donant cobertura a les nostres escoles públiques; estem treballant de valent per millorar la qualitat educativa, i açò permet corregir les desigualtats, cosa que en les anteriors legislatures no passava,” – afegint – “Les escoles públiques no eren la prioritat dels governs del PP, però sí ho són dels governs del canvi”. I ha remarcat, “que s’està invertint en educació, més del que s’invertia abans de la crisi, i per quantificar destacar que sols amb EDIFICANT estan previstes 330 actuacions en centres educatius en un total de 157 municipis valencians”.

Lluna Àrias, per la seua part, ha parlat dels “beneficis que han suposat les actuals inversions de la conselleria per a l’Horta Nord i per a Burjassot en particular”. Així ha enumerat les nombroses intervencions que s’han realitzat als centres locals com la retirada del fibrociment, en 2017, al col·legi “El Pouet” i, en 2018, al Miguel Bordonau. Tot seguit ha destacat les millores que per a Burjassot ha suposat i suposarà el Pla Edificant amb nombroses intervencions però destacant el nou gimnàs que tindrà el col·legi Fernando Los Rios. A banda, la regidora ha recordat “la inversió realitzada de 230.000€, gràcies a la col·laboració de la Conselleria i la Diputació, que ha permés actuar en la coberta i reposar finestres del centre Villar Palasí”. Finalment ha destacat la gratuïtat de l’educació de 2 a 3 anys que ha beneficiat a 90 famílies gràcies als esforços de Conselleria i ha valorat com molt positiu el programa Xarxa Llibres amb el que “en Burjassot s’invertiren 450.000 euros entre les tres administracions per a la gratuïtat dels llibres de text a les famílies” per millorar l’educació i la igualtat d’oportunitats.

Nathalie Torres, en la mateixa línia, ha afirmat que al 2015 “a Compromís com vam prometre si passàvem a governar, treballaríem i ho estem demostrant a favor dels drets, i no dels privilegis; estem fent polítiques per a la majoria, perquè la inversió en Educació no la considerem una despesa sinó una inversió de present i de futur. Per això des del govern i gràcies a Compromís un dels àmbits on més hem avançat és en l’educatiu, on la gestió de la conselleria, encapçalada per Vicent Marzà, ha fet créixer els drets i ha acabat amb les retallades del PP”.

Entrant a valorar les xifres, la vicepresidenta, que ha destacat que el resum d’aquests 3 anys i mig de forma breu seria que hem reconstruït per transformar. així, ha detallat que s’hi ha invertit 1.300 euros més per alumne que en l’etapa anterior. “La major inversió en educació dels últims 11 anys. Hem baixat entre 5 i 7 la ràtio màxima”. Altres de les fites educatives que es posen de relleu en aquesta campanya de Compromís fan referència a la decidida aposta per l’etapa 0-3 (14.472 places completament gratuïtes de dos anys; bo infantil vinculat a la renda de les famílies; 6050 xiquets més matriculats en educació infantil que en el curs 2014/2015).

Així, a la campanya s’ha explicat com totes aquestes mesures han tingut un impacte directe en les famílies valencianes. L’estalvi: 700€ respecte al curs 2014/2015 (menjador + xarxa llibres). També s’hi destaca com s’ha augmentat la inversió en formar al professorat i com s’ha passat de 850.000 euros en 2015 a 6 m€ en inversió en projectes innovadors a les escoles.