De segur que l’han sentit, llegit o vist a la televisió. El nou president dels Estats Units, Donald Trump, i la seua falca repetitiva. “America first, America first”. Tant de bo sapiguèrem a què es refereix el senyor Trump amb “América”, de quins americans i americanes parla, i què vol dir allò de col·locar-la “primer”, en quin sentit i davant de què. Però, tot i pillar-nos ben lluny les elucubracions d’aquest rich-man reconvertit a polític, confesse que m’ha fet pensar aquestes últimes setmanes en què és allò que jo, que nosaltres com a grup polític, volem posar per davant.

No és una elecció senzilla, perquè tries el que tries, posar alguna cosa per davant implica inexorablement que la resta va per darrere. I la disjuntiva no es redueix a l’àmbit de la política, que és el que ens ocupa. És una qüestió de prioritats. Per a saber quines són les nostres prioritats, cal tindre les coses molt clares. I així és, si em permeten vostés la gosadia. En Compromís per Burjassot tenim clar que el que cal col·locar primer son les persones. I això significa treballar per a construir una ciutat millor, més habitable, més verda, més culta, més amable (com tractem de fer dia a dia amb les nostres accions en l’àmbit de la sostenibilitat, la sensibilització o l’ús de la llengua, amb propostes adreçades a tota la ciutadania, com ara els tallers d’escriptura creativa o les classes de valencià per a mares i pares promogudes per la regidora de l’Oficina de Promoció del valencià Maria Viu). També significa dotar-la dels serveis públics que la ciutadania necessita (en particular, en matèria de benestar social). I significa treballar en el teixit productiu i comercial per a generar dinamisme i riquesa (en el nostre cas des de l’àmbit de la Promoció Econòmica, posant en valor i modernitzant el nostre comerç local, amb iniciatives com ara el canvi d’imatge al que hem sotmès el Mercat Municipal o les activitats que envolten el Mercat de Dissabtes en la seua nova ubicació, accions per les quals vull felicitar des d’ací el meu company i regidor del ram Roc Senent).

Per tal d’aconseguir-ho, açò i més, cal tenir un braç executor diligent. I eixe braç executor el conformen les persones que, amb el seu treball, s’encarreguen precisament d’això, d’atendre als veïns i veïnes del nostre poble i posar les seues necessitats per davant. Per davant de tot. Eixes persones són els treballadors i les treballadores d’aquest Ajuntament. Des d’ací el meu agraïment a la seua dedicació i al seu esforç que, moltes vegades, va més enllà del que els papers obliguen. Perquè treballen PER A LES PERSONES.

Per això estem particularment orgullosos d’haver encetat, com a institució, el camí cap a la regularització d’una bona quantitat d’eixos treballadors i treballadores. El passat ple de novembre, tots els partits amb representació en aquest Ajuntament vam signar una moció conjunta per a la regularització del personal laboral. Aquesta intenció ja s’havia fet palesa en plens anteriors, però ara es donava via lliure per a convertir en personal indefinit no fixe a aquelles persones que havien encadenat contracte rere contracte durant més de dos anys. Amb eixa mesura, vora 70 treballadors i treballadores d’aquesta casa guanyen en dignitat, en tranquil·litat, en seguretat i en qualitat de vida. Una fita històrica per al nostre poble.

No vull tancar aquesta oportunitat d’adreçar-me directament a tots vostés, als veïns i veïnes de Burjassot, sense recordar-los la proximitat de la celebració del 8 de març. Com és habitual, la regidoria d’Igualtat que encapçala la meua companya Lluna Àrias, posa a la seua disposició un autobús per a acudir a la manifestació pel Dia de la Dona. Una oportunitat per a reclamar que cesse la violència cap a les dones (el de 2017 s’ha convertit en el pitjor començament d’any quant a xifres d’assassinats masclistes, un cada 80 hores, i segons les dades, una dona és violada cada huit hores a l’Estat Espanyol); o exigir igual salari per a homes i dones (el passat dia 22, Dia Europeu per la Igualtat Salarial, vam saber que una valenciana cobra de mitjana 426€ al mes menys que un valencià); o fer consciència sobre el sostre de cristall que dificulta a les dones l’accés als llocs més alts de presa de decisions. Entre tots i totes, ho farem possible.

Emili Altur, portaveu del grup Compromís per Burjassot