Com cada any, des d’Espai Dona, el Servei d’Atenció Integral a les Dones de Burjassot, que dirigeix la regidora Lluna Àrias, ens recorden que ‘ Els joguets no tenen sexe’. La campanya, que es du a terme junt amb el Gabinet Psicopedagòcic Municipal, sota el lema  “Deixa’m jugar, deixa’m ser” té com a objectiu sensibilitzar respecte al sexisme a l’hora de comprar joguets i de jugar.

Per tal d’això, Espai Dona ha publicat un fullet informatiu que s’ha fet arribar a AMPAS, centres educatius de Burjassot, i botigues de joguets, tot i que la intenció és implicar als comerços, pares, mares, iaies, iaios, etc en la iniciativa. Així mateix, per al pròxim 23 de desembre, al Saló d’Actes de la Casa de la Cultura, el contaconte ‘Rompecuentos’ desmuntarà els contes tradicionals donant-li una perspectiva de gènere. L’activitat, de marcat caràcter familiar, tindrà l’entrada gratuïta.

Es coneix com a joguet sexista a aquell que identifica els xiquets o xiquetes com a usuaris exclusius d’uns productes determinats (jocs de neteja, cuina o criança per a elles i cotxes o armes per a ells), que promou rols diferenciats, no respecta la diversitat i no té en compte els gustos personals dels xiquets i xiquetes i es guia pel model patriarcal de societat.

Davant d’això, segons explica la regidora d’Igualtat, Lluna Àrias, «com a pares i mares hem de buscar jocs que potencien la igualtat en la participació i el desenvolupament de sentiments, sense diferència de gènere i que propicien l’expressió dels estats d’ànim i de les emocions. No es tracta d’imposar un joguet o prohibir-lo, sinó d’oferir als xiquets i xiquetes nous models de relació entre gèneres, perquè el problema està considerat com a espontani o innat allò que aprén.» L’edil recorda que «el joc és una activitat lliure i espontània, i que no té identitat sexual. El fet d’identificar joguets de xiqueta i joguets de xiquet és en realitat cosa de les persones adultes, així que som nosaltres els primers que hem de prendre consciència».