La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha remés a les diferents meses de negociació de la comunitat educativa l’esborrany de decret pel qual es regula el model educatiu lingüístic valencià.

Aquest esborrany contempla les aportacions realitzades tant de l’estudi elaborat per les Unitats per a l’Educació Multilingüe de les universitats d’Alacant, Castelló i València, com dels diferents agents de la comunitat educativa.

El decret planteja un Programa Plurilingüe Dinàmic amb l’objectiu que l’alumnat valencià puga acreditar coneixements avançats de les dues llengües oficials, valencià i castellà, i almenys una d’estrangera, com l’anglés, un objectiu que fins al moment no s’havia assolit amb la normativa vigent.

El Programa Plurilingüe Dinàmic busca adaptar-se a la diversitat d’entorns socials i lingüístics valencians, de manera que s’estructura en tres diferents nivells: Bàsic, Intermedi i Avançat. Les diferències entre nivells són la distribució d’hores vehiculars en les tres llengües en assignatures no lingüístiques i altres elements de reforç de competència oral (és a dir, quantes hores es fan en anglés, en valencià i en castellà donada la seua situació sociolingüística) i responen a la necessitat d’adaptar els programes lingüístics a les característiques del propi centre com a punt de partida.

El Decret està basat en l’aprenentatge integrat de llengües (AICLE): allò que s’aprén a la classe de valencià serveix per a la d’anglés, els continguts de castellà serveixen per a aprendre valencià, etc. Les llengües no són compartiments estancs, i no es poden tractar com a tal.

A més, Educació certificarà el nivells de competència lingüística en valencià i en anglés als nivells intermedis i avançats. D’aquesta manera bona part de l’alumnat tindrà títols en llengües sense haver d’examinar-se en la JQCV o les Escoles Oficials d’Idiomes.

El calendari d’aplicació començarà el curs 2017-2018 i culminarà en la seua implantació al Batxillerat, en 2023.

Més informació: ací.

* Imatge de capçalera via Flickr.com. Autor Yusuke Umezawa.

educacio_publica