“L’Any Estellés a Burjassot: Vicent Andrés Estellés com a eina de desenvolupament local” i “Experiències de participació en els Horts Socials de Burjassot”, son dues de les iniciatives que els tècnics de l’Ajuntament de Burjassot (Oficina de Sostenibilitat Local) han exposat a les taules d’experiències de les IV Jornades sobre desenvolupament local “Cultura i participació del desenvolupament del territori”. Unes jornades organitzades per la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València, que van tenir lloc dijous 12 de desembre, al Campus de Tarongers.

Pel que fa a l’Any Estellés, impulsat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, a Burjassot s’han realitzat un sèrie d’activitats per homenatjar el seu poeta més universal, entre la que destaca la “Ruta Estellés”. La seua importància com a ferramenta de desenvolupament local per al poble, ja que pot atraure visitants d’altres llocs i convertir-se en un referent de turisme urbà, amb la consegüent potenciació del consum local, ha estat la base de l’exposició a la taula d’experiències sobre iniciativa pública i se centrarà en la pàgina web de la Fundació Estellés, els panells ceràmics i els 25 punts Estellés interactius repartits pel poble.

La Taula d’iniciativa ciutadana ha acollit els principals objectius dels Horts Socials els quals són fomentar l’agricultura sostenible, recuperar espais inutilitzats del municipi, obtindre productes del camp per a l’autoconsum i, al temps, oferir una activitat útil i enriquidora per a col·lectius o particulars, en situació d’especial necessitat. A hores d’ara, i després de la seua ampliació, que s’inaugurarà en breu, els Horts Socials de Burjassot tenen una extensió de 9.288 m2 i més de 100 parcel·les conreables.

A la tercera taula d’experiències, centrada en la iniciativa professional i privada, participà l’economista Ramon Marrades, responsable d’Estratègia Comboi: espais col·laboratius en xarxa, per a explicar la seua implementació a Burjassot, entre altres ciutats. La idea del projecte és que els emprenedors compartisquen un lloc de treball, i que “com diu la paraula valenciana comboi, ho facen entre ells i es generen sinèrgies positives per a augmentar les possibilitats d’èxit, descobrir oportunitats en l’escassesa, aprofitar recursos i superar les adversitats col·lectivament”. A Burjassot compta amb la col·laboració de la Regidoria de Promoció Econòmica de l’Ajuntament, dirigida per Emili Altur, a través de l’empresa pública CEMEF SLU.

Cal destacar que el comitè científic del Grup d’Investigació en Desenvolupament Territorial de la Universitat de València ha tingut molt més treball en esta ocasió doncs s’han rebut prop de trenta experiències de les quals s’han seleccionat una vintena per a la publicació i nou per a presentar en les tres taules d’experiències simultànies, dividides en tres àrees temàtiques segons siga la iniciativa, pública, ciutadana o professional, i entre elles Burjassot ha tingut la sort de poder explicar-ne tres.